Skip to main content

30.000.000.000 kr. til almene renoveringer

Kæmpe investering skal gavne lejerne, beskæftigelsen og den grønne omstilling.

I midten af maj fik regeringen vedtaget en boligaftale med et bredt flertal i Folketinget. Aftalen sikrer 30 mia. kr. til renoveringer af almene boliger i perioden 2020-2026.

”Det er den største samlede investering i den almene boligsektor nogensinde. Til gavn for lejerne, den grønne omstilling og beskæftigelsen”, siger boligminister Kaare Dybvad og klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen i en kommentar.

Grøn garanti

Næsten 1 million mennesker bor til leje i den almene boligsektor, men mange af boligerne har behov for at blive renoveret, så de fortsat har en høj boligstandard. En del af midlerne i aftalen skal derfor gå til en ekstraordinær fremrykning af renoveringsindsatsen i 2020-21, så de 72.000 boliger, som i dag står på ventelisten hos Landsbyggefonden, kan afvikles hurtigst muligt.

Regeringen har samtidig sikret, at boligaftalen bliver grøn. I fremtiden vil langt størstedelen af renoveringerne - efter planen - indeholde grønne elementer.

Udover de 30 mia. kr. laver regeringen og folketingsflertallet også en ny grøn garanti, der giver boligafdelingerne incitament til at energirenovere for yderligere 6 mia. kr.

Vigtigt for beskæftigelsen

For regeringen har det med aftalen været vigtigt at give et væsentligt bidrag til at holde hånden under beskæftigelsen i den situation, økonomien befinder sig i som følge af coronakrisen. Erfaringsmæssigt er det nemlig danske håndværkere, der udfører mange renoveringsprojekter. Lærlingene får også en håndsrækning. I de projekter, der får støtte fra Landsbyggefonden, skal mindst 14 procent af de beskæftigede nemlig være lærlinge.

 

Om forfatteren

Se artikler af Kjeld Hammer

Redaktør på Vi Lejere.

Back to top