Skip to main content

Almen renovering: “Vi får en helt ny lejlighed for en billig penge"

Ventelisten er fuld og det almene boligbyggeri Korngården i Ballerup har givet “nyt liv i en slumrende forstand”.

 

244 lejligheder i det almene boligbyggeri Korngården i Ballerup har været igennem en omfattende renovering. Korngården var med blandt top 6 i konkurrencen om Danmarks bedste renovering 2018. Den blev slået i finalen, men beboerne føler, de har vundet.

”Et helt nyt miljø”

En af dem er Linda Darmer.

”Vi har fået en helt ny lejlighed for en billig penge”, siger en glad Linda Darmer og fortsætter: ”Altaner, nye grønne områder og et helt nyt miljø. Vi kommer hinanden ved, taler sammen, dyrker blomster og kan sidde sammen i de sene aftentimer med et godt glas vin”.

Linda Darmer betaler i dag 7.200 kr. pr. måned incl. el og varme for godt 80 kvm. Hertil kommer altanen, hvor hun med egne ord har ”boet” hele sommeren.

”Det er fantastisk”, siger hun. ”Jeg er så glad for min nye lejlighed”.

Stor energibesparelse

Korngården er en del af Ballerup Almene Boligselskab og blev opført tilbage i 1958 som fire blokke, beliggende på Kornvænget og Rugvænget. Dengang var der 248 boliger. Nu er der fire færre, fordelt på de fire bygninger i fire etager.

Den omfattende renovering er gennemført med støtte fra Landsbyggefonden som en ambitiøs helhedsplan. Målet har været at få en bredere beboersammensætning, etablere nye lettilgængelige ældreboliger og forbedre energiregnskabet. Det sidste lykkedes med op til 60 pct. Men samtidig ville man give Korngården et arkitektonisk løft og åbne bebyggelsen mod omgivelserne.

Bredere beboersammensætning

Alle målene ser ud til at være lykkedes. Nomineringsudvalget havde 182 renoveringsprojekter på bordet og skulle udvælge de seks til finalen. Og byggeeksperterne strør om sig med roser til Ballerup Almene Boligselskab, DAB og DOMUS arkitekter. ”Det er en fornem præstation og et overbevisende bud på en recept til nyt liv i en slumrende forstadsbebyggelse”, siges det i begrundelsen. Dommerne siger ogå, at samarbejdet med beboerne har været godt under renoveringen. At ikke alle beboere valgte at flytte tilbage efter genhusning betragtes som en kvalitet, fordi det giver ”ny dynamik” og ”fremmer ønsket om en bredere beboersammensætning”. Bl.a. er der kommet flere børnefamilier til og ventelisten er fuld.

Altaner, fællesarealer, haver

I en fjerdedel af opgangene er lejlighederne indrettet som tilgængelighedsboliger og der er blevet plads til elevatorer. Køkkener og badeværelser er blevet moderniseret. Der er kommet altaner med glasværn og lysindfald, nye vinduer, karnapper og facadeelementer. Området har fået grønne fællesarealer og nye stier. Og stuelejlighederne små, halvprivate haver.

Siloen i Nordhavn

Renoverprisen blev uddelt for sjette gang af Realdania og Grundejernes Investeringsfond i samarbejde. Målet er at vise, hvor bredt renovering spænder og at inspirere andre. Den endelige vinder i år (af de seks nominerede) blev ”The Silo” i Københavns Nordhavn, hvor en gammel kornsilo fra 1962 er omdannet til 62 unikke ejerlejligheder og i dag står som et fixpunkt i Københavns Havn med restaurant på toppen.

 

Om forfatteren

Kjeld Hammer

Redaktør på Vi Lejere.

Back to top