Skip to main content

Amerikanerne kommer: Horsens , Kolding, Silkeborg, Viborg, Randers

Den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs har købt 900 boliger og bliver stor-udlejer i Danmark.

Store amerikanske investeringsfonde har for alvor fået øjnene op for mulighederne på det danske boligmarked. Først var det Blackstone, der gjorde sit indtog i København. Nu er det den store amerikanske investeringsbank, Goldman Sachs, der i 2020 åbnede kontor i Danmark og nu siger goddag til Danmark og især Jylland.

Det er sket med en milliardhandel, hvor Goldman Sachs i samarbejde med Rubik Properties har købt 200 boliger i Horsens under opførelse og i alt syv projekter i Silkeborg, Kolding, Viborg, Randers og altså Horsens. Sælgeren er ejendomsudviklingsselskabet Birch Ejendomme i Silkeborg.

900 boliger

Mediet EjendomsWatch, der følger det professionelle ejendomsmarked nøje, oplyser, at Goldman Sachs har købt 900 boliger på tilsammen 70.000 kvm. og med en gennemsnitlig lejlighedsstørrelse på 75 kvm.

I Horsens drejer det sig om 80 boliger i den nye, store bydel Nørrestrand og 126 boliger på Rantzausbakke i Bygholm Bakker. Sidstnævnte sted står boligerne efter planen klar sidst på året i år. I Nørrestrand først i 2022. De 200 boliger er både lejligheder og rækkehuse. Birch Ejendomme oplyser, at det i starten skal stå for både udlejning og drift efter opførelsen – også af de øvrige projekter, som Birch Ejendomme har under opførelse de to steder.

LLO: Hellere almene boliger

Nybyggeriet i de to områder i Horsens sker på grunde, som Horsens Kommune solgte til Birch Ejendomme.

Salget til Goldman Sachs møder kritik hos både næstformanden for Lejernes LO, Lars Dohn, og formanden for den lokale afdeling af LLO i Horsens, James Arbøl.

”Kommunen skulle hellere have taget initiativ til at få bygget flere almene boliger i Horsens på sine egne byggegrunde. Vi har ikke brug for amerikanske investeringsfonde og - banker som udlejere her i landet”, siger Lars Dohn.

James Arbøl kritiserer byrådet. ”Kommunen burde have sikret sig med en klausul mod videresalg, da den solgte grundene i første omgang”.

I Kolding drejer det sig om 86 boliger ved Stadionvej tæt ved den den naturfølsomme Kolding Ådal. Her er byggeriet endnu ikke gået igang, bl.a. på grund af indsigelser vedr. fredningslinjen

Om forfatteren

Se artikler af Kjeld Hammer

Redaktør på Vi Lejere.

Back to top