Skip to main content

Blackstonepakken virker - Udlejernes skræmme-kampagne gjort til skamme

EjendomDanmark skriver i en pressemeddelse, at deres medlemmer har lidt et værditab på omkring 20% pga. Blackstoneindgrebet som blev vedtaget sidste sommer.

Men de officielle tal fra Danmarks Statistik viser alene et fald på 7% - så hvad er det der sker? Hvordan kan udlejernes talerør så påstå store værditab?

Det korte svar er, at man prøver at tælle fugle på taget med.

 

Usaglige regnemetoder - fugle på taget

Udlejerne peger på, at ejerlejlighederne er steget rigtigt meget i pris de seneste år og derfor regner de simpelthen med, at deres udlejningsejendomme nok ville have steget 15% i værdi - og så lægger man de forventede 15% stigning sammen med de 7% tab, og får så pludseligt et tab på over 20%

Både boligministeriet og uafhængige kritiserer udregningen i Berlingske (5/6 2021).

Kaare Dybvad udtaler til Berlingske:

”EjendomDanmark førte en grotesk skræmmekampagne, som alle folk med omløb i hovedet kunne se ikke ville blive realiseret. Det har også vist sig nu, hvor man prøver at finde en masse undskyldninger for, hvorfor ens skræmmekampagne ikke blev til virkelighed,”

Og fortsætter:

”Jeg glæder mig selvfølgelig ikke over, at folk mister penge, men det er enormt vigtigt at se det i den sammenhæng, at de samme boliger ifølge Boligøkonomisk Videncenter oplevede en fordobling i pris på de fem år, der gik forud. Hvis man tager det over en syvårig periode, er der derfor stadig tale om en stigning på 93 procent”.

Curt Liliegreen, der er direktør i Boligøkonomisk Videncenter udtaler om udlejernes regnemetode:

”Jeg var nødt til at smile, da jeg hørte det […] Ejerlejlighederne har en helt anden prisudvikling, som eksempelvis bliver påvirket af coronapandemien, af de billige lån og af skattereformen, der er på vej. Det er nogle helt andre faktorer, der gælder, så det virker lidt søgt. Så kan man lige så godt sammenligne med, hvad man kan få i afkast på en aktie”.

 

Udlejerne skifter forklaring

Udover at opgørelsen ikke passer, så var det heller ikke det som udlejerne påstod op til Blackstone-pakken blev vedtaget.

Her var påstanden, at værditabet ville blive på 25-35%.

Desuden skrev udlejerne, at ”timingen kunne ikke være dårligere”, da de brugte coronakrisen som undskyldning for at udskyde en forbedring af lejernes vilkår.

Nu skifter udlejerne så fuldstændig forklaring og siger, at kun fordi indgrebet kom på et så godt tidspunkt, så er tabet ikke blevet større

Det var derfor en skræmmekampagne, hvor man prøvede at skræmme livet af politikere og andelshavere.

 

Flere politikere troede på udlejerne

Flere politikere tog desværre EjendomDanmarks ord for gode varer.

Eksempelvis sagde Mona Juul (C) under debatten om vedtagelsen af Blackstonepakken:

[..] de tab, vi ser på ejendomsmarkedet, er voldsomme. Måske helt op til 30-35 pct. Så smider vi corona oveni. Det her er hamrende alvorligt.

Heidi Bank (V) kaldte Blackstone-pakken:

”En gigantisk bombe under boligmarkedet og danskernes privatøkonomi”

og forudså at

”en betydelig del af landets andelshavere kan […] stå over for tab på flere hundrede tusinde kroner.”


Ridser i troværdigheden

Nu er partierne og udlejerne så blevet indhentet af virkeligheden, og det har givet ridser i troværdigheden og det, er i grunden en skam.

For både lejere, udlejere og politikere har brug for seriøse og troværdige input, når vi i fremtiden skal diskutere alvorlige indgreb, indgreb der berører så mange mennesker.

Det er lidt en skam, men det der står tilbage, er at både lejere og politikere kommer til at skulle vente længe – meget længe – hvis man i fremtiden vil lægge udlejernes beregninger til grund for ændringer eller forbedringer af lejelovene!

Hvis partierne eller vi andre skal vente på at udlejerne synes, at der er tid eller råd til det, så får lejerne aldrig bedre vilkår. Det var derfor godt, at boligministeren og en række ansvarlige partier var klar til at stå på lejernes side og vedtage Blackstonepakken.

 

Om forfatteren

Anders Svendsen og Helene Toxværd

Anders Svendsen er chefjurist i LLO Danmark og Helene Toxværd er Landsformand.

Back to top