Skip to main content

Bolig-fup på nettet - igen, igen...

Igen, igen florerer bolig-fup på internettet. Politiets afdeling for IT-relateret økonomisk kriminalitet kunne midt i sommerferien fortælle, at de i 2019 modtog 324 anmeldelser fra personer, der var blevet snydt af boligsvindlere, mens de (dengang) foreløbig havde fået 149 i 2020. Mange af anmeldelserne kommer fra unge, og langt de fleste i tiden omkring studiestart. Det er især storbyerne med universiteter, der rammes, men svindlerne huserer i hele landet.

I huj og hast

Fup-metoderne varierer, men de gamle svindel-tricks går igen. ”Udlejeren” har måske slet ikke en lejlighed til leje, den findes slet ikke, eller måske har han en nøgle til én, som han så ”udlejer” til flere boligsøgende. Som regel skal det ske i huj og hast, depositum skal falde med det samme, og det samme skal underskriften på en kontrakt.

Snydt for 39.000 kr.

Det sidste var to unge veninder, Laura Hansted Friderichsen og Dagmar Larsen, ude for på Frederiksberg. De blev på denne måde snydt for 39.000 kr, som de havde indbetalt i depositum. Samme ”udlejer” havde snydt mindt tre andre omkring det samme ”ledige” lejemål.

Veninderne havde fundet lejligheden på internettet. Til TV2 News fortæller de, at ”en sød kvinde viste lejligheden frem, og resten af korrespondancen foregik med den mandlige udlejer over mail”. Efter få dage overførte veninderne 39.100 kroner til en bankkonto, ”og så holdt udlejeren op med at svare”.

LLO: bevar roen!

Formanden for Lejernes LO, Helene Toxværd, anbefaler, at man bevarer roen og ikke lader sig presse på tiden, selvom det kan være svært og ”udlejeren” presser på. Og at ville se lejligheden på forhånd er altid et klogt træk. Det vil også være klogt at undersøge, hvem der rent faktisk ejer lejligheden. Også penge under bordet Også Danske studerendes Fællesråd og politiet opfordrer de boligsøgende til at gøre deres hjemmearbejde omkring lejemålet først og under alle omstændigheder se det ved en fremvisning. DsF-formand Johan Hedegaard Jørgensen, advarer i TV2 News også imod, at der nogle gange kræves penge under bordet.

LLO’s landsformand anbefaler to pjecer, som LLO har udgivet. Den ene hedder: ”Til studielivet – 5 gode råd” og er udgivet i samarbejde med DsF. Den anden hedder ”Din første lejlighed”. Begge pjecer kan læses på LLO’s hjemmeside.

Fængslet

En af de større svindlere fra københavnsområdet står måske nu foran sin

dom. I sommer valgte retten at varetægtsfængsle en 40-årig mand. Han er tiltalt for 12 tilfælde af groft bedrageri overfor bolisøgende. 19 håbefulde lejere skal vidne i retten om deres oplevelser med falsk udlejning. Bedrageriet er iflg. anklageskriftet foregået i både 2018,2019 og 2020. Manden udlejede fire lejligheder på Frederiksberg, i Valby, Kastrup og Glostrup, som han ikke havde rådighed over. Èn enkelt lejlighed på Frederiksberg blev især brugt i hans svindelnumre. Den blev udlejet gang på gang. Bedrageriet indbragte iflg. anklagen ca. 350.000 kr. Manden skal for retten 1. oktober. Han er varetægtsfængslet, fordi dommeren skønnede, at han på fri fod vil fortsætte bedragerierne. Han er nemlig iflg. politiet kendt for ”lignende bedragerier tidligere”.

Om forfatteren

Se artikler af Kjeld Hammer

Redaktør på Vi Lejere.

Back to top