Skip to main content

Boligministeren de kalder en ”supertanker”

Pernille Rosenkrantz-Theil (46 år) er den sjette boligminister, som LLO-formand Helene Toxværd bogstavelig talt skal løbe på dørene, siden Toxværds tiltræden som landsformand i 2009.

Pernille Rosenkrantz-Theil får et dobbeltministerium og bliver fremover chef for både social-og boligministeriet. Hun er nok den sjette boligminister i Helene Toxværd’s 13 formandsår, men hun er også den første kvindelige socialdemokrat på posten. Den forrige socialdemokratiske boligminister, Christian Rabjerg Madsen, nåede lige akkurat at få 6 måneder på posten før valget d. 1. november 2022, og det blev kun til få møder med LLO. Nu er han igen politisk ordfører for Socialdemokratiet og bliver manden, der skal tage de hårde dueller med fløjpartierne i dansk politik.

Hjerteblod

Så nu hedder boligministeren altså Pernille Rosenkrantz-Theil og DET glæder Helene Toxværd. Udover at være fælles om boligpolitik i det daglige, så banker begges hjerter i den grad for børn, unge og socialpolitikken – og ikke mindst for sammenhængen og koblingen til boligpolitik. Børn og undervisning var netop Pernille Rosenkrantz-Theil’s tidligere ressort som minister, og forud for ministerudnævnelsen i 2019 var hun i hele fem år socialordfører for sit parti.

Fortsæt arbejdet!

Helene Toxværd ønsker Pernille Rosenkrantz- Theil tillykke med udnævnelsen - ”et vigtigt område, som berører alle danskere” - og ser frem til, at regeringen vil fremlægge et samlet boligpolitisk udspil. ”Vi er glade for, at den nye regering har fokus på betalelige boliger”, siger hun. ”Gode, betalelige boliger har også været vores mærkesag i mange år. Vi håber, at den nye regering vil følge op på det arbejde, som den tidligere S-regering påbegyndte med Blackstonepakken (2020), Fonden for Blandede Byer (2022) og huslejeloftet (2022). Og LLO bidrager gerne med forslag og fakta til arbejdet.”

Behov hurtigt

LLO-formanden understreger, at der er behov for hurtige initiativer. ”Ministeren står foran at skulle indgå et boligforlig efter indførelsen af huslejeloftet. Her kæmper LLO for, at lejerne har en stærk stemme i denne proces, og at den nye regering sikrer, at folk med almindelige indkomster har råd til at bo i hele landet”.

”Glæder sig helt vildt”

Ved sin tiltræden som minister i SVM-regeringen d. 15. december, sagde Pernille Rosenkrantz-Theil, at ”hun glæder sig helt vildt”. ”Og boligpolitikken, sagde hun, fylder rigtig meget, fordi det er den strukturelle ramme om det, vi alle sammen beskæftiger os med, men hvor udviklingen er gået utrolig skævt”.

Udover boligpolitikkken har den ny minister fået til opgave at realisere SVM-regeringens ambitioner om en helt ny politik for de mest socialt udsatte danskere. Nogle kalder hende en ”benhård og ideologisk supertanker”. Denne karakteristik er hun næppe selv utilfreds med. Men de fleste er enige om, at hun med opgaverne i sit nye ministerium er tilbage på sin ”hjemmebane”.

Ministeriet flytter

Denne ”hjemmebane” er også flyttet rent fysisk. Social- og Boligministeriet bor nu i Social- og Ældreministeriets gamle lokaler på Holmens Kanal 22. Ansvaret for landdistrikterne er samtidig flyttet fra boligministeriet til Kirkeministeriet, som også får planloven som ressort.

 

Om forfatteren

Se artikler af Kjeld Hammer

Redaktør på Vi Lejere.

Back to top