Skip to main content

Er du indboforsikret?

90 lejligheder brændte.

25. marts skulle have været en fredag som så mange andre for beboerne i Vanløse, men på timer raserede en voldsom brand en hel ejendom med 90 lejligheder. Så voldsom var storbranden i Grøndalsparken, at fire længer og 9 opgange efterfølgende måtte nedrives. Alle beboere blev reddet ud - nogle i sidste øjeblik. Men på gaden måtte de chokeret se til, mens ild, vand og sammenstyrtede mure gjorde det af med et livs indbo og fysiske minder. Det var den værste brand i København i 25 år.

Uforsikrede

Mange blev i første omgang hjulpet til genhusning af deres forsikringsselskab. Andre, der ikke var forsikret, måtte hjælpes af Københavns Kommunes sociale døgnvagt med en midlertidig genhusning og med at søge om såkaldte enkeltydelser. I første omgang ønskede uforsikrede beboere i seks lejligheder hjælp til midlertidig genhusning, fordi de ikke havde nogen forsikring eller kunne flytte ind hos venner og familie.

Hver femte under 30 år mangler...

Netop manglende forsikringsdækning er et tilbagevendende problem i forbindelse med brand, og især yngre mennesker ”glemmer” let at tegne en indboforsikring, der skal erstatte hjem og ejendele.

I september advarede Forsikringsoplysningen om, at hver femte af de 18-29-årige glemmer, at de selv skal have en indbo- og ansvarsforsikring. På kollegierne er det særligt grelt. Her er det kun 73 pct., der har forsikringen. Og det kan komme til at koste dem kassen. 

KAB og AAB: Skærpet opmærksomhed

Hvordan kunne det ske, at branden i Vanløse bredte sig så hurtigt og blev så omfattende, spørger alle om i dag. Mistanken retter sig mod manglende brandkamme og dårlige materialer i tagetagerne, hvorfra ilden bredte sig med lynets hast til de 9 opgange. Det skal nu undersøges til bunds.

I flere almene boligselskaber i Københavns-området gav branden straks anledning til seriøse overvejelser om brandsikringen i deres ejendomme.

I landets største boligselskab, KAB, der administrerer ca. 65.000 lejligheder i hovedstadsområdet, holder man kurser om, hvad man gør og hvordan man skal agere. I AAB, der har 20.000 boliger i Hovedstadsområdet, siger byggechef Andreas Damm, at boligselskabet igennem en længere periode har fortaget en ugentligt gennemgang af deres ejendomme, hvor brandsikkerheden bliver gennemgået. Men at man nu vil skærpe opmærksomheden. ”Vi skal sikre os, at brand-kammene er som de skal være, men vi skal også oplyse beboerne om, hvad god adfærd er, når det kommer til brand”, siger han til TV Lorry. Direktør Christian Høgsbo føjer til, at AAB vil bruge den rapport, der laves over branden i Vanløse, til at blive klogere.

Branden på Tingvej

En anden storbrand står frisk i erindring hos lejere i Hovedstaden. I juni 2019 startede en brand i et køkken på Amager og bredte sig fra 3. sal og gennem et ventilationssystem, hvorfra ilden tog fat i tagkonstruktionen. Hele fjerde sal i ejendommen på Tingvej blev opslugt af flammerne og 40 personer blev berørt af branden.

 

Vigtige fakta og gode råd

 

1. Du kan være dækket af dine forældres indboforsikring, indtil du er 18 eller 21 år, når du bor alene.

2. En indboforsikring indeholder også en meget vigtig ansvarsforsikring, som dækker, hvis du er skyld i, at andre kommer til skade.

3. Uden en indboforsikring, risikerer du selv at betale for merudgifter til en midlertidig bolig, fx hvis din egen er brændt.

4. Overvej, om du har behov for ekstra dækninger, fx elektronikforsikring, som dækker skade på computere og anden elektronik.

5. Specielt til unge: Undersøg, om du kan få særlige ungdomsprodukter/- fordele.

6. Det er nemt at få overblik over den bedste indboforsikring til prisen ved at gå ind på sammenligningsportalen Forsikringsguiden.dk, der sammenligner indboforsikringer på både pris, vilkår og dækning fra flere end 20 forskellige forsikringsselskaber.

 

Om forfatteren

Se artikler af Kjeld Hammer

Redaktør på Vi Lejere.

Back to top