Skip to main content

Flere unge bor i "ufrivillige bofællesskaber"

Stigende huslejepriser afstedkommer at mange unge mennesker flytter sammen i ”ufrivillige bofællesskaber”. Siger Claus Højte, der er direktør i Lejernes Landsorganisation (LLO) Hovedstaden til TV2 Nyheder.

Problemet eksisterer i både København og i landets øvrige større byer. Her har andelen af unge under 30 i stigende grad svært ved at etablere sig på boligmarkedet. Alene i Købehavn er antallet af unge, der bor i lejeboliger steget fra 48 til 57 procent mellem 2017 og 2024, men i Aarhus, Aalborg og til dels i Odense ses lignende tendenser, viser tal fra Mybanker og Danmarks Statistik.

Hårdest ramt er gruppen af unge under 30 med den laveste indkomst

Op imod en femtedel af unge under 30 bor, i følge Claus Højte, i ”ufrivillige bofællesskaber”, da de ikke har råd til en dyr lejebolig og ikke har økonomi til at investere i en ejerbolig. Kilde (Boligredegørelsen 2023 s. 54).

- Dem, der gør det, er typisk den gruppe, der har den laveste indkomst. Så har du ikke nogen penge, må du klumpe dig sammen i lejligheder sammen med en masse andre mennesker, siger han til TV 2.

Løsningen: Huslejeregulering og at bygge flere almene boliger

Claus Højte mener, at der er en tendens på Københavns boligmarked, hvor de unge har det hårdt, og børnefamilierne flytter væk. For ham er der en klar løsning – huslejen skal reguleres, så den ikke har så højt et udgangspunkt, og der skal opføres flere almene boliger.

- De virker markedsregulerende. Er der betalbare almene boliger i et rigeligt omfang, så falder prisen også på lejeboliger og ejerboliger. Så det er helt klart vejen at få bygget flere almene boliger, mener Claus Højte.

 

Rød By Illustration med logo

Om forfatteren

Se artikler af LLO

Back to top