Skip to main content

Forpremiere og paneldebat på filmen "Til kamp mod spekulanterne"

I går var der forpremiere på Christoffer Dreyers nye dokumentarfilm Til kamp mod spekulanterne i Grand Teatret i Kbh.

Efterfølgende filmen var der paneldebat, som blev modereret af Mads Brügger.

Panelet bestod af Sascha Faxe, Boligordfører for Alternativet, Mette Mogensen, By- og udviklingschef for Domea, Pelle Dragsted, næstformand i Frederiksberg Boligfond og boligordfører for Enhedslisten, Martin Ågerup, direktør CEPOS samt Claus Højte, direktør i LLO Hovedstaden.

Debatten kom omkring lejeboligmarkedet i København. I den ene ende af argumentationen stod Cepos Martin Ågerup med den holdning, at regulering i nogen som helst form skader boligmarkedet, blandt andet fordi den hæmmer opførelsen af flere lejeboliger. I den anden ende stod de øvrige deltagere med det synspunkt, at en stor del af lejeboligerne jo faktisk allerede udlejes på markedsvilkår, men at det på ingen måde har løst boligmanglen. Tværtimod har det frie marked skubbet priserne op på et skyhøjt niveau, hvor de færreste kan være med.

Se filmen på DR
Hvis I har lyst til at se Til kamp mod spekulanterne, får den premiere på DR1 den 27. februar kl. 22.00 og på DRTV.

Trailer til filmen

Om filmen
Dokumentarist Christoffer Dreyers "Til kamp mod spekulanterne" følger i fem år beboerne i ejendommen Den Sønderjyske By på Frederiksberg fra de bliver meddelt, at de skal sælges til Blackstone i 2018 og frem til nu, hvor beboerne efter fem års kamp har smidt håndklædet i ringen. Efter, ifølge dem selv, at være blevet kørt over af det danske retssystem.

Filmen viser, hvordan beboerne går til kamp for at smide kapitalfonden Blackstone ud og derefter selv får muligheden for at tjene mange millioner hver især, hvis Den Sønderjyske By overgår til en andelsforening. Problemet er bare, at det formentlig vil ske på bekostning af andre lejere på Frederiksberg. Dette er filmens moralske dilemma, som også afføder stor intern splid i ejendommen. For er det overhovedet rimeligt, at 300 tilfældige lejere skal gøres til bolig-millionærer på grund af en bestemmelse i et gammelt skøde? Ja, siger deres advokat Lars Langkjær. Hvis dette var skødets hensigt, skal det honoreres.

Frederiksberg Boligfond, der vil gå fallit, hvis beboerne vinder, ser selvfølgelig noget anderledes på sagen. De har næsten 2500 lejligheder på Frederiksberg og føler, at beboerne beriger sig på bekostning af fællesskabet.

 

Rød By Illustration med logo

Om forfatteren

Se artikler af LLO

Back to top