Skip to main content

Fusk med huslejen presser lejere

Ejerne af Ny Adelgade 2, PensionDanmark, har varslet en omfattende huslejestigning, der kan presse beboerne ud af deres lejligheder, hvor flere af dem har boet det meste af deres liv. Det hele gøres med hjemmel i en lov, som bliver kaldt håbløst forældet, skriver KøbenhavnLiv (artiklen kræver abonnement).

PensionDanmark bruger i varslingen argumentet, at det lejedes værdi er for lav i forhold til sammenlignelige boliger i nærområdet. Det argument er de berørte lejere ikke enige i og har derfor med LLO´s hjælp taget sagen i Huslejenævnet.

Fusk med huslejen et problem i København

I tilfældet med huslejevarslingen i Ny Adelsgade har udlejeren, pga. ejendommens status som småhus, ret til at varsle huslejestigninger hvert andet år - Hvilket DEAS, der administrerer ejendommen for PensionDanmark, flittigt benytter sig af.

Men en hurtig søgning, i LLO Hovedstadens interaktive kort over lovlige huslejer i København, afslører at den varslede lejestigning klart overskrider det lejedes værdi for nærområdet.

Som beboer har man i sådan en situation reelt set kun to muligheder: Betal den højere leje eller tage kampen op!

Tager man kampen op, kan man, ud over at hyre en advokat, gøre som beborerne i Ny Adelgade 2 - lade LLO om at håndtere sagen.

Hos LLO Hovedstaden, som fører sagen for de berørte beboere, siger direktør Claus Højte om Ny Adelgade 2 til KøbenhavnLiv:

- Der er folk, der lever af at jage ældre beboere ud af deres lejligheder, for det er måden, man kan maksimere sin indtjening. De arbejder ud fra devisen om, at går den, så går den. Det er ikke en måde at behandle folk på, og da slet ikke ældre mennesker, der har bygget et helt liv op omkring deres hjem. Jeg synes, det er en forkastelig måde at behandle folk på, siger han.

Lejere rammes i stor stil af fusk med huslejen

Desværre er sagen fra Ny Adelsgade 2 ikke enestående. I Danmarks større byer er fusk med huslejen, hvad der typisk rammer lejerne, forklarer chefjurist i LLO, Anders Svendsen, til KøbenhavnLiv:

- Vi ser, at der er mange af den her type sager med fusk i leje-størrelsen i de større byer. Antallet af sager i København er højt, fordi udlejer opkræver en for høj husleje. Det skal klart ses som en konsekvens af boligmanglen i København, hvor nogle udlejere kan se deres snit på at lukrere på dette, siger han.

Anders Svendsen fortæller også, at man ikke skal frygte en opsigelse som konsekvens af en eventuel klage over huslejens størrelse.

- Det er meget forskelligt, hvordan udlejere reagerer på det her. Større udlejningsvirksomheder reagerer typisk ikke så voldsomt på det. Hvis man oplever en negativ reaktion, skal man kontakte os. I de værste tilfælde, skal man kontakte politiet, siger Anders Svendsen og fortsætter:

- Man skal have en god grund til at smide lejeren ud. Og den grund kan til enhver tid efterprøves ved domstolene. Udlejers mulighed for at opsige lejeren, er som udgangspunkt ikke fri -ellers ville lejerbeskyttelsen ikke være meget værd.

 

Læs artiklen fra KøbenhavnLIv (kræver abonnement).

Se LLO´s interaktive kort over huslejens størrelse i København

 

Rød By Illustration med logo

Om forfatteren

Se artikler af LLO

Back to top