Skip to main content

Gammel skole bliver til flotte seniorboliger

Alment byggeri på langeland fik årets renoverpris. Flere gamle elever er flyttet ind og pedelboligen er blevet fælleshus.

I Rudkøbing på Langeland er flere tidligere elever vendt retur til skolen. De er nemlig flyttet ind i Rudkøbing Gamle Skole fra 1921, der efter en renovering har fået nyt liv som 22 almene seniorboliger. En transformation, der i september blev hyldet med tildelingen af Renoverprisen 2023. Den gives til dem, der har været involveret i det vindende projekt – lige fra bygherre til rådgivere og håndværkere.

Alle de gamle skoler...

LLO’s landsformand Helene Toxværd var med i det valgkollegium på 88 medlemmer, der nominerede finaledeltagerne ud af oprindeligt 182 projekter..

”Rudkøbing Gamle Skole er et flot eksempel på, hvordan man kan puste nyt liv i en bygning og et lokalområde ved at udnytte nogle af alle de gamle skoler rundt om i landet, som bliver nedlagt, fordi eleverne samles på større skoler. Det kan andre kommuner godt lade sig inspirere af”, siger Karen Mosbech, der er formand for Renoverprisens nomineringsudvalg. Hun understreger, at vinderen er fundet blandt et stærkt felt af nominerede projekter:

”Jeg glæder mig over, at flere og flere ser potentialet i at renovere, for der er ingen tvivl om, at vi i fremtiden i langt højere grad skal bygge videre på de eksisterende bygninger fremfor at bygge nyt.”

Pedelbolig blev fælleshus

Seniorboligerne i Rudkøbing Gamle Skole er blevet til på bygningens præmisser og varierer derfor i størrelse og form. Boligerne nyder godt af de tidligere klasseværelsers markante loftshøjde og høje vinduespartier, som man ikke ville have fået i et nybyggeri. Yderligere er fællesskabet tilgodeset med omdannelsen af den tidligere pedelbolig til fælleshus og gæsteværelser.

De gamle døre fik nyt liv

Det er med stolthed, at inspektør for Boligselskabet Langeland, Ole Hansen, tager imod prisen:

”Når man kommer kørende til Langeland, ser man Rudkøbing Gamle Skole, som har været byens signaturbygning i over 100 år. Det unikke ved renoveringsprojektet er, at bygningen har beholdt sin signatur, og at der er anvendt de materialer, som var på bygningen i forvejen. I hver bolig er der f.eks. en dør, som har været døren ind til et klasseværelse. Det giver sjæl for de lejere, der bor i det nu.”

 

Om forfatteren

Camilla Gaarder

Advisor hos Advice A/S

Back to top