Skip to main content

Grønttorvet blev til drømmen om en bedre by

Den nye bydel på det nedlagte grønttorv i Københavns Kommune blev i november 2023 hædret som vinder af den såkaldte Blandet By Prisen i konkurrence med Aarhus Ø. og Høje Tåstrup C. I dag har Grønttorvet i Valby 5.000 beboere og blev udførligt omtalt i Vi Lejere nr. 3/2020.

Prismodtagerne var stolte. Hans Bo Hyldig, direktør i FB Gruppen og udvikler af Grønttorvet sagde ved modtagelsen: ”Lige netop den her pris, tro det eller ej, den betyder ufatteligt meget. Da vi købte Grønttorvet for syv år siden, havde jeg en drøm om at bygge en blandet by”. Hans Bo Hyldig rettede også en tak til pensionskassen PKA for at have samme værdisæt som FB Gruppen for finansielt ”at holde hånden under os” og for at give plads i den ”rå kapital” til ”også at lave boliger, som vi ikke nødvendigvis tjener penge på, men som giver en bedre by”. Juryens formand, Marie Stender, sagde, at det mere og mere er nødvendigt at tænke i blandede byer i takt med, at storbyerne vokser globalt.

”Jo større byer, desto mere har vi tendens til at bosætte os ved siden af mennesker, der minder om os selv”.

Juryen fremhæver bestræbelserne på at skabe et solidt naboskab på tværs af generationer, ejerformer og boligtyper. Også væksthuse på tagene og den store park i midten prises.

Blandet By Prisen er indstiftet af Landsbyggefonden og Byrummonitor for at hylde bygherrer, der med synlige, positive resultater er lykkedes med at skabe en blandet by.

65 procent af beboerne i Grønttorvet bor i lejeboliger, 10 procent bor i andelsboliger, 15 procent i ejerboliger og 10 procent i almene boliger.

 

Rød By Illustration med logo

Om forfatteren

Se artikler af LLO

Back to top