Skip to main content

”Her kunne jeg sagtens bo!”, sagde præsidenten

Den internationale lejer-præsident besøgte bydelen, der rejste sig fra ghettoen.

”Her kunne jeg sagtens bo”, lød det spontant fra præsidenten for lejerorganisationer i 46 lande med flere millioner medlemmer i hele verden, svenskeren Marie Linder, da hun i januar besøgte Tingbjerg i København. To måneder forinden var bydelen sluppet fri af den såkaldte ghettoliste. Og det var netop anledningen til præsidentens besøg.

”Bor du STADIG til leje?”

Marie Linder bor (naturligvis) selv til leje i en forstad til Stockholm og er mega glad for både lejligheden og sit kvarter. Hun er også formand for den stærke svenske lejerbevægelse, Hyresgästföreningen med 538.000 medlemmer. Da hun fornylig mødte en af det borgerlige regeringsparti Moderaternes politikere spurgte denne hende forbløffet: ”Bor du STADIG til leje?”. Underforstået: Med din status! Marie Linder trækker blot på smilebåndet, når hun fortæller om ordvekslingen, men den siger lidt om borgerlige politikeres opfattelse af, hvem lejere er. Og det er netop sådan, det ikke skal være, mener både den svenske lejerformand og dansk LLO. I alment boligbyggeri skal man netop kunne møde alle slags mennesker og børnene skal møde kammerater fra alle socialgrupper.

Inspiration at hente, men...

Hjemme i Sverige taler politikerne meget om den såkaldte ”ghettolov” i Danmark og Marie Linder er overbevist om, at det kommer hun til at diskutere med den regering, der tiltrådte efter valget i september 2022. Hun er sikker på, at der er inspiration at hente i Danmark, men afviser andre dele af den danske lovgivning, der er knyttet til såkaldte ghettoområder. Det gælder bl.a. bestemmelserne om ekstrastraf til beboere, der begår kriminalitet indenfor en kort radius af forældrenes bopæl. Det har man både hovedrysten og undren overfor i den svenske lejerorganisation. Linder fremhæver i den svenske debat om deres såkaldte ”ghettoer”, at kommunerne fra dag ét selv har placeret beboerne der, og at også fattigfolk blandt etniske svenskere gennem historien har tyet til tyverier for at klare dagen og vejen.

Ny, borgerlig regering

Andre lejerproblemer trænger sig på i Sverige lige nu: inflation, huslejeforhøjelser, stigende energipriser, efterslæb på renoveringer, ect.

Hertil kommer, at allerede den forrige, socialdemokratisk-ledede regering gik ind for at ville liberalisere lejefastsættelsen på nybyggede boliger. Den nye, borgerlige svenske regering er sig helt bevidst om de problemer, den vil støde ind i med markedsleje på nybyggeri og har droppet planen i denne valgperiode.

Præsident - igen

Marie Linder, der netop har rundet 60 år, blev så sent som d. 19. april genvalgt som præsident for alverdens lejere i IUT (International Union of Tenants) på organisationens verdenskonference i Lissabon.

Hun blev valgt første gang i 2019 og går nu ind i sin anden periode som præsident.

 

Om forfatteren

Se artikler af Kjeld Hammer

Redaktør på Vi Lejere.

Back to top