Skip to main content

Kedelig, almen facade fik helt nyt liv

Alment KAB-byggeri i Ballerup nåede finalen om årets renoverpris. Det har ”stor eksempelværdi”.

10 år i træk har fagfolk på alle niveauer af byggebranchen nomineret renoveringsprojekter til den såkaldte Renoverpris. I år blev 144 projekter indstillet og 21 af dem nomineret i tre kategorier: bolig, erhverv og institutioner. Hvadenten det er tidligere slidte boligbyggerier, tomme institutioner eller forladte fabrikker, så har de det tilfælles, at de efter en vellykket renovering er med til at bevare vores historie og kultur. Som boligministeren siger: ”Byggeri skal ikke være nyt for at være godt”.

LLO er med

Af de 21 nominerede kårede et valgkollegium på 90 mænd og kvinder, heriblandt LLO’s landsformand Helene Toxværd, i anledning af jubilæumsåret tre vindere i de tre kategorier. Forinden havde et nomineringsudvalg snævret feltet på 21 ind til 9.

”Boligboks” i fabriks-skallen

I kategorien bolig vandt holdet bag renoveringen af de gamle fabriksbygninger Fabers Fabrikker i Ryslinge på
Fyn. I de kringlede rum i den gamle fabrik byggede man en ny “boligboks” af træ, der passer ind i fabriks-skallen. Efter renoveringen fungerer fabrikkens ydermure og tag som klimaskærm for nye boliger.

Elevatorer og private altaner uden på

I samme kategori nåede KAB’s almene boligbyggeri Ellebo Blok 3 på Baltorpvej i Ballerup helt frem til snorene. Blokken er opført i 1963 og med renoveringen har man uden på facaden tilføjet et nyt ”lag” med elevatorer og private altaner/vinterhaver. ”Det har skabt enormt meget beboerkvalitet, uden at det koster beboerne noget”, siges det i begrundelsen for nomineringen. Og så tilføjer formanden for nomineringsudvalget, Karen Mosbech, noget helt afgørende: ”Det er spændende arkitektur, som godt kunne skabe eksempelværdi for andre, lignende renoveringer. Man kan altså gå til stået med de her 60’er byggerier, som vi alle sammen kender – de kan godt tåle det. Med et galleri på en kedelig facade er der her skabt stor eksempelværdi”.

Lejerne inddraget og genhuset

Beboerne i Ellebo Blok 3 har været inddraget fra projektets start. De blev genhuset i en længere periode, men de fleste lejere flyttede tilbage. Nogle af dem har boet der siden opførelsen for næsten 60 år siden. Alle kan nu glæde sig over tæt sammenhæng mellem inde og ude og hyppigere nabokontakt fra altan til altan.

 

Om forfatteren

Se artikler af Kjeld Hammer

Redaktør på Vi Lejere.

Back to top