Skip to main content

Kollektiv med fraflytninger

 Hej LLO,

Jeg har siden 2021 boet i et kollektiv med to andre piger her i byen.

Siden 2016, hvor de første lejere flyttede ind i lejligheden, har der været meget udskiftning af lejere, og derfor er der jo også sket meget siden den indflytningsrapport, der blev lavet i 2016. Jeg vil derfor gerne have hjælp til at få afklaret, om det er indflytningsrapporten fra 2016, som der tages udgangspunkt i ved fraflytning?

I forhold til depositum har vi afregnet dette internt ved de forskellige fraflytninger, og det er derfor blevet en lidt udefinérbar affære, da det er aftalt internt uden om udlejer, og ved de forskellige fraflytninger er der ikke blevet foretaget en konkret vurdering af kravet, som skulle fragå til istandsættelse af værelserne.

Jeg er nu den eneste lejer, som fremgår på lejekontrakten nu i form af en underskrevet allonge, og mit spørgsmål går på, hvordan jeg (og mine roomies) er stillet ved en eventuel fraflytning?

Mvh. Lejer

 

LLOs svar:

Hej lejer,

Mange tak for dit spørgsmål.

Det forholder sig sådan, at når du har underskrevet en allonge, hvor du er indtrådt som lejer i stedet for de oprindelige lejere, der boede i lejemålet, vil du rent juridisk have overtaget alle rettigheder og forpligtelser som fremgår af lejekontrakten.

Udgangspunktet er, at når et lejemål fraflyttes, er man som lejer pligtig til at aflevere det i samme stand, som det var ved indflytningen. Som lejer hæfter man dog ikke for slid og ælde af lejemålet på de dele af lejemålet, man ikke har overtaget vedligeholdelsespligten for, hvilket dækker over de naturlige aldersforandringer, der opstår over tid i et lejemål. Hvad dette dækker over, er forskelligt fra lejemål til lejemål. I denne vurdering indgår det bl.a., hvor gammel lejeboligen er, hvor mange lejere, der har boet i boligen, samt hvordan lejligheden er blevet brugt mv.

Ved din fraflytning og istandsættelsen af lejemålet, vil der blive taget udgangspunkt i indflytningsrapporten fra 2016, hvis der ikke er aftalt andet mellem dig og udlejer. Da du er den eneste lejer på lejekontrakten, medfører det, at du som lejer har overtaget det indbetalte depositum, som anvendes til istandsættelse af lejemålet ved fraflytningen. Jeg må dog også tilføje, at det økonomiske krav i forbindelse med istandsættelsen kan overstige depositummet og i dette tilfælde, vil du desværre hæfte for hele istandsættelseskravet. Det er dog vigtigt for mig at understrege, at hvis du ikke er enig i udlejers istandsættelseskrav, kan du gøre indsigelse mod det, og det vil jeg også meget gerne hjælpe dig med, hvis det bliver aktuelt.

Du spørger ligeledes til hvordan det forholder sig for de lejere, som bor i lejemålet med dig nu. Såfremt du vælger at fraflytte, vil lejekontrakten som udgangspunkt ophøre, hvilket vil medføre, at de resterende lejere ligeledes skal fraflytte. Det vil det dog være muligt at aftale, at en anden lejer indtræder i dine rettigheder og forpligtelser i lejekontrakten, såfremt din udlejer vil acceptere dette.

Jeg håber, at ovenstående gav svar på dit spørgsmål. Hvis det skulle give anledning til spørgsmål, er du meget velkommen til at skrive til mig igen.

 

Med venlig hilsen

Anna Olesen

Medlemsrådgiver, erhvervsjurist LLO – Servicekontoret i Aarhus.

Om forfatteren

Anna Olesen

Medlemsrådgiver, erhvervsjurist LLO – Servicekontoret i Aarhus

Back to top