”Selv om der er andre foreninger, så har lejerne i virkeligheden kun os!”, konstaterede LLO's landsformand, Helene Toxværd, på en fredsommelig kongres.
Væk var uenighederne fra den seneste kongres for tre år siden om, hvor LLO skal hen og hvordan LLO skal struktureres. Ind kom kampgejst om de fælles mål og stor enighed om, hvordan arbejdet skal håndteres.
LLO's kongres i Odense i dagene 5.og 6. oktober var med landsformandens ord endda ”rigtig hyggelig med gode indlæg, engagement og respekt for det, vi står sammen om for at blive stærkere”.
Det tabte er mere end indhentet
I den mundtlige beretning stod ét af Helene Toxværds nedslagspunkter særligt stærkt.
Lige efter kongressen i 2021 meldte tre afdelinger sig ud. Det kostede ialt 1.100 medlemmer i Horsens, Holstebro og Silkeborg. I dag, hvor der er tre måneder tilbage af året, er medlemstallet 5.500 højere end dengang og fortsat stigende. Kort efter forrige kongres kom invasionen af Ukraine oveni Covid-19 og med inflation, der ramte direkte ned på huslejerne. Lejerne blev faktisk dobbelt ramt, sagde landsformanden.
”Først ved at skulle betale højere varmeregninger og dagligvarepriser som forbrugere og så efterfølgende, når huslejen steg på grund af netop disse prisstigninger. Denne mekanisme ramte omkring 200.000 lejere. Men takket være vores indsats kunne den tidligere S-regering fremsætte et forslag om et midlertidigt huslejeloft, som blev vedtaget af et i min optik alt for snævert flertal i Folketinget. LLO spillede en helt central rolle i forhold til huslejeloftet, men det var absolut ikke uden modstand: Store aktører som forsikrings- og pensionsselskaber, udlejerorganisationerne og DI kom på banen og tordnede imod det.”.
Gang i byggeriet -tak!
"En anden udfordring i 2022 var de stigende priser på byggematerialer, som gjorde det vanskeligt at opføre nye boliger, herunder især almene boliger. Mange byggeprojekter blev enten forsinket eller helt sat på pause, hvilket skabte yderligere pres på boligmarkedet. For det er jo sådan, at de boliger vi ikke bygger i dag, de mangler i morgen – og derfor er det så vigtigt, at der kommer gang i byggeriet igen.
Vi venter, men...
I regeringsgrundlaget er der ikke meget boligpolitik, men der er nævnt et boligudspil. Men her - snart to år senere - venter vi stadig. Om man så skal være glad eller ked af, at de mangler, det er ikke helt entydigt, sagde landsformanden og tilføjede:
”for med så forskellige boligpolitiske udgangspunkter som de tre partier jo har, da er det nok tvivlsomt, om de overhovedet kan blive enige om noget - og hvis de kan, så er det måske ikke i vores interesse, hvad der måtte komme”.
Ikke lejerne...
Boligsektoren skal energieffektiviseres, og i EU er der kommet nye regler for bygningers energiforbrug – og herunder også beboelsesejendomme. Men spørgsmålet er - som altid : Hvem der skal betale? ”I LLO arbejder vi for, at lejerne ikke skal bære de økonomiske omkostninger for skærpede krav om energirenoveringer”.
Kun LLO
Helene Toxværd glædede sig over, at beløbsgrænsen i de såkaldte småhussager – efter LLOs protester – ikke blev hævet til det dobbelte. Det var LLOs fortjeneste, for som hun sagde:
”Det er LLO “der er den”.Det er os, der laver det politiske arbejde. Det er os, der kommer på Christiansborg. Det er os, der sørger for, at fru Jørgensen kan få en advokat med sig i byretten, når hun er ved at blive smidt ud af sin lejlighed. Det er der ikke andre, der gør! Så selv om der er andre foreninger og /eller virksomheder, så har lejerne i virkeligheden kun os!”.
I den efterfølgende debat om formandens beretning og gæstetalerne deltog næstformand Lars Dohn, Herning, Ester Jensen, LLOH, Jalloh Sheku Amadu, LLOH, Jesper Larsen, LLOH, Robert Schæbel, LLOH, Sigrun Mønnike- Hald, Aalborg, Annette Kongebro, LLOH, Mariann H. Jensen, LLOH samt Mikkel Gige, LLOH. Beretningen blev énstemmigt vedtaget.
Kommunikationsplan
En kommunikationsplan for at styrke LLO som aktør i kampen for lejernes rettigheder blev forelagt af Birte F. Gerstoft fra forretningsudvalget og fik bemærkninger med på vejen af Sigrun Mønnike-Hald, Ester Jensen, Philip Maschke, LLOH, Ellen Bønnelykke, LLOH og Conny Birkholm, Birkerød. Vedtægtsændringerne blev kommenterer af Henning Dahl, LLOH.
Helene Toxværd sammenfattede til allersidst sin vurdering af forløbet med disse ord:
”Tak for en rigtig god, men også en rigtig hyggelig kongres med gode indlæg, engagement og respekt for det, vi står sammen om for at blive stærkere”.
Hendes konklusionen blev mødt med klapsalver.