Skip to main content

LLO om sammenskrivning af lejeloven og boligreguleringsloven: genoptag forhandlingerne

LLO fraråder Folketinget at sige ja til det udkast til sammenskrivning af lejeloven og boligreguleringsloven, som ministeriet har sendt i høring for anden gang. Det fremgår af et høringssvar LLO netop har afgivet.

Desværre kunne forligskredsen (Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten) ikke blive enige om at lave deciderede forbedringer af lejeloven. Efter disse forhandlinger brød sammen i december, sendte boligministeriet en nye version af sammenskrivningen i høring.

Denne gang var forslaget renset for forbedringer, og er tænkt som en ren teknisk sammenskrivning, så der ikke ændres noget indholdsmæssigt i forhold til den nuværende lovgivning.

Huslejestigninger i vente for lejerne i mindre ejendomme, svarende til 232.000 boliger

Det er LLO’s opfattelse, at forslaget på flere punkter ikke afspejler gældende ret og forrykker loven til gavn for udlejer.

Forslaget indebærer eksempelvis at huslejen kan sættes højere i for lejere i mindre ejendomme  (ejendomme med op til seks beboelseslejligheder), da der lægges op til at udlejer må sammenligne med dyrere lejemål end loven tillader i dag. Op til 232.000 boliger kan dermed risikere højere husleje af den årsag.

LLO har kritiseret dette i første høringsrunde, desværre uden at ministeriet har ændret forslaget i det nyeste udkast.

Forslaget fastholder et a- og b-hold for lejerbeskyttelse

Ca. 10% af lejerne i Danmark bor i kommuner, der har ringere vilkår end resten. Dette skyldes, at deres kommunalbestyrelser har valgt, at den gode lejerbeskyttelse, som boligreguleringsloven giver mulighed for, ikke skal gælde i kommunen.

Det betyder konkret højere huslejer og dårligere beskyttelse imod at blive ”forbedret ud af sin bolig”, ved at udlejer laver en række forbedringer, som lejeren ikke har råd til at betale.

LLO har foreslået at de gode regler, der allerede gælder for 9 ud af 10 lejere, skal gælde for alle efter den foreslåede sammenskrivning af lovkomplekserne, men desværre er der ikke blevet lyttet til dette forslag. Konsekvensen er en langt mere kompliceret lovgivning, da både reglerne for a- og b-holdet skal beskrives i den nye lov.

LLO: Gå tilbage til forhandlingsbordet

LLO’s svar i denne anden høringsrunde er mere kritisk, end i første runde, og det hænger sammen med at dette andet udkast samlet set er en forringelse i forhold til det første udkast.

LLO opfordrer derfor partierne bag aftalen om sammenskrivningen (Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten) til igen at gennemgå lovforslaget ift.  gældende ret så lejerne ikke skal risikere huslejestigninger i mindre ejendomme og lave et nyt, enklere udkast til lejelov med god beskyttelse af alle lejere, uanset postnummer.

Du kan læse LLO’s høringssvar her.

 

Rød By Illustration med logo

Om forfatteren

Se artikler af LLO

Back to top