Skip to main content

Nu rives højhusene ned

Skylinen med Brøndbys ikoniske højhuse forandres nu permanent. I slutningen af 2023 er 5 af dem helt væk.

26. august startede nedrivningen af det første af fem højhuse i Brøndby Strand. Det var en dag, som beboerne havde set frem til med mange følelser, siden det i 2017/2018 blev besluttet, at højhusene ikke stod til at redde.

Indholdet af miljøgiften PCB i betonhusene er for højt til, at man må bo der. Med nedrivningen forandres for altid den skyline, der for mange karakteriserer Brøndby Strand.

Vores hjem - på lang afstand

”Det bliver meget mærkeligt og tomt, når de er væk. For os, der bor her, har rækken af højhuse været kendetegnet på vores hjem, som man har kunnet se på lang afstand”, siger Christian Bundgaard, der er formand for afdelingsbestyrelsen i Rheumpark BAB, der ejer de to første højhuse, der skal rives ned. ”Det er meget sørgmodigt, at de skal rives ned, men det kan desværre ikke være anderledes. Vi er nødt til at se fremad og på de store planer og visioner, som både vores boligorganisationer og kommunen er i gang med for at udvikle bydelen til et endnu bedre sted at bo,” siger han.

Husene ”bygges” ned

De fem 16-etagers højhuse skal rives ned - ét betonelement ad gangen. Dvs. at hvert betonelement skal skæres fri fra resten af huset og hejses ned med en tårnkran. ”Det bliver ligesom dengang, husene blev bygget og sat sammen ét element ad gangen. Nu er det bare den anden vej, så de tons tunge betonstykker skal hejses ned i stedet for op. Det bliver Danmarkshistoriens til dato største nedrivning, der skal udføres på den her måde,” forklarer Nico Jørgensen, der er projektleder for nedrivningen hos Kingo Karlsen.

De tomme grunde

Alle fem højhuse forventes at være revet ned i slutningen af 2023. Det er stadig ikke besluttet, hvad der skal ske med de tomme grunde.

Grundene ejes af boligorganisationerne, der er i tæt dialog med Brøndby Kommune om mulighederne for udvikling af hele Brøndby Strand-området.

 

Om forfatteren

Se artikler af Kjeld Hammer

Redaktør på Vi Lejere.

Back to top