Skip to main content

Sådan sparer du energi i lejligheden

Energiprisernes himmelflugt mærkes direkte på lejernes boligudgifter. LLO og Energistyrelsen guider dig til at spare energi og penge i din lejlighed.

El og varme er på kort tid blevet meget dyrere, og som lejer betaler du for forbruget. Det varierer, hvordan lejere betaler for energi, men uanset hvad kan der være mange penge at spare med enkle tiltag. Du kan f.eks. spare ca. 850 kr. om året bare ved at skifte fem 35W halogenpærer til 7 W LED-pærer (elpris 5,5 kr/kWh).

Bed om individuel afregning

Nogle lejere har individuelle energimålere, så de betaler for deres eget energiforbrug. Andre betaler via en fordelingsnøgle for en bestemt del af det samlede forbrug i bygningen. Hvis du har individuel afregning, sparer du 1 til 1 på dine udgifter ved at spare på energien. Betaler du efter en fordelingsnøgle, bliver besparelsen spredt ud på hele bygningen.

Individuelle målere

Spørg din udlejer, hvordan du betaler og bed om individuel afregning, hvor det er muligt. Det er både i lejers og udlejers interesse, fordi det gør lejemålet mere attraktivt, at du kan spare penge med energirigtig adfærd. De fleste lejligheder har individuelle elmålere, da det er relativt nemt og billigt at etablere. Når det gælder varme, kan man få små målere på de enkelte radiatorer, så der kan laves varmeregninger for hver lejlighed.

 

5 gode råd

Her er 5 gode råd til at spare el og varme – du finder flere på SparEnergi.dk/lejlighed

 

VARME

1. Spar på det varme vand, f.eks. med vandbegrænser i vandhanen, sparebruser og korte bade.

2. Sænk temperaturen – du sparer ca. 5 % på varmeforbruget ved at sænke temperaturen med 1°C i opvarmningssæsonen.

3. Indstil radiatorer ens i samme rum og i rum med åbne døre imellem – og hold døren lukket mellem rum, hvor du ønsker forskellig temperatur.

4. Tjek for tæthed ved døre, vinduer og brevsprækker – se guide på SparEnergi.dk/tæt-bolig

5. Luft ud med gennemtræk i kort tid, frem for at have vinduer på klem eller at lufte ud så længe, at overfladerne bliver nedkølet. 

 

El

1. Flyt elforbrug til tidspunkter, hvor strømmen er billig. Se prisen et døgn frem på SparEnergi.dk/ variabel-elpris. Hvis du har fast pris på din el, vil du ikke spare penge ved at flytte forbruget – men du vil stadig hjælpe klimaet, da strømmen som regel også er grønnest, når den er billig.

2. Fyld vaske- og opvaskemaskine op, før du kører dem.

3. Vask tøj ved 20 i stedet for 40 °C og 30 i stedet for 60 °C. Brug et tørrestativ på et sted med god ventilation i stedet for tørretumbleren.

4. Skift alt lys til LED.

5. Jo større skærm, des større elregning – overvej f.eks. at se serier på din tablet frem for på et stort fjernsyn, hvis det kun er dig, der kigger med.

 

 

Ved du, hvad du betaler for energi?

Det kan være svært at gennemskue, hvad du som lejer betaler for energi. For nogle er det bare en del af en samlet boligudgift.

Bed din udlejer om at få at vide, hvad du betaler for el, varme og vand. Så er du bedre stillet – uanset om du betaler via fordelingsnøgle eller har individuel afregning.

Bedre bolig med lavere regninger

Selvom du bor til leje, kan du ofte godt få indflydelse på forbedringer af din ejendom som f.eks. nye vinduer, tag eller døre, der både giver lavere varmeudgifter for dig og en bedre bolig.

Som lejer i alment boligbyggeri kan du sætte energiforbedringer på dagsordenen hos afdelingsbestyrelsen eller boligselskabet.

Bor du i privat lejebolig, kan du bede udlejer om at forbedre, når du indgår eller genforhandler din lejekontrakt. Hvis der er andre lejere, er det en god ide at gå sammen om at stille krav til udlejer.

Find inspiration i guiden på SparEnergi.dk/renover- lejlighed.

Held og lykke med at spare energi, penge og CO2 i din lejlighed!

Læs om LLO’s og Energistyrelsens fælles kampagne på www.llo.dk

 

Om forfatteren

Matilde Grøn Bjørneboe

Fuldmægtig i Energistyrelsen

Back to top