Skip to main content

Udlejer krævede penge for arbejde, kommunen havde udført

...Men udlejers rendyrkede plat gik ikke.

Norske Torill Solstad fik både ret og penge til julen, da Huslejenævnet i Jammerbugt Kommune lige før juleaften i 2022 afgjorde, at hun fik hele sit depositum tilbage minus småbeløb til rengøring og affald, ialt knap 20.000 kr. Hun og manden, Steen, kunne samtidig lægge både Danmark og en række andre, mundtlige konflikter med udlejeren bag sig.

Hendes udlejer fik ikke medhold i nævnet på noget punkt. Han ville bl.a. have Torill til at betale for istandsættelse af nogle udbedringsarbejder, som kommunen allerede havde udført og betalt i huset i Hune. Det drejede sig om kørestols-tilpasninger i bad og køkken, som det var aftalt blev betalt af kommunen ved indflytningen. Dem ville udlejeren gerne have penge for at have udbedret ved fralytningen.

”Kommunen havde istandsat”

Men den gik ikke. Lejeren gik til LLO Aalborg, der indbragte sagen for Huslejenævnet. Nævnet satte foden ned og afviste både dette og andre krav fra udlejeren i forbindelse med fraflytningen. Begrundelsen er mildt sagt ekstraordinær. Det står direkte i afgørelsen, at ”kommunens håndværkere (...allerede. red.) havde istandsat en del”!

Nu er sagen afsluttet, udlejeren har opgivet at anke til Boligretten i Hjørring og har betalt sin lejer de små 20.000 kr., som sagen drejede sig om. Af dem er de 18.300 kr. depositum retur. Andre 1.500 kr. vedrører opgørelse af vandforbrug i 14 måneder. Oveni dette beløb skal udlejeren betale 6.000 kr. til Huslejenævnet, fordi lejeren fik fuldt medhold i nævnet.

Måtte vejledes om lejeloven

Andre krav - bl.a. huller i gulv og dørtrin - som udlejeren også ville have modregnet i lejerens depositum, blev ligeledes afvist. Det skete, fordi kravene ikke fremgår af fraflytningsrapporten, som de skal.

På et andet krav om 5.000 kr. måtte Huslejenævnet direkte vejlede udlejeren, der ellers udlejer flere boliger, om lejelovens bestemmelser. Han ville have 5.000 kr. for hvad han kaldte ”tilsyn mv. og administrative opgaver”. Herom fastslog Huslejenævnet, at ”udgifter af den art må anses for indeholdt i huslejen. Kun rene istandsættelsesudgifter kan ifølge lejeloven kræves betalt ved siden af huslejen”.

Familietragedie

Torill Solstad nåede at bo i huset i et år, før hun og manden Steen måtte haste hjem til Norge i anledning af en familietragedie.

Hun fortæller i telefonen fra Norge: ”Vores udlejer påstod dengang, at vi var stukket af til Norge! - Nu er jeg bare glad og taknemmelig for, at LLO tog min sag. Men trist over, at 14 år i Danmark skulle ende med, at jeg blev røvrendt af en sådan mand”.

SIDSTE: Huset i Hune er måske fortid som udlejningsbolig. Torill’s efterfølger som lejer er også fraflyttet, og huset er sat til salg.

 

Om forfatteren

Se artikler af Kjeld Hammer

Redaktør på Vi Lejere.

Back to top