Skip to main content

Udlejer med 30 lejemål. Her er ét af dem

Kommunen: Sundhedsfarlig og ulovlig. Nu skal østjysk udlejer punge op med 101.000 kr. til lejeren. LLO: Vi kender ham.

I 9 1/2 måned boede Christina Olsen i en fugtig, skimmelramt og – viste det sig – ulovlig kælderlejlighed i Hedensted.

Nu har hun fået kommunens ord for, at lejligheden ikke bare var ”sundhedsfarlig” og uenget til beboelse for mennesker, men heller ikke godkendt hertil af kommunen, sådan som udlejeren ellers påstod. Han skal nu efter en boligretsdom betale Christina 100.000 kr. - helt præcist 101.000 kr. Beløbet dækker hele huslejen i perioden plus forbrug, erstatning for indbo, udgifter til fraflytning og genhusning samt Christina’s omkostninger ved at føre sagen i Boligretten.

Udlejeren hedder Michael Matti Mogensen. Han oplyste i retten, at han ejer 30 lejemål. Nu har han anket dommen til landsretten. Dette sidste er formanden for lejernes LO i Horsens, James Arbøl, godt og grundigt træt af.

”Rundt i manegen”

”Vort medlem skal nu trækkes rundt i manegen, selvom der helt klart blev givet lejeren medhold i Boligretten”, siger han.

Forinden dommen havde Huslejenævnet behandlet sagen - ligesom Udvalget for Teknik i Hedensted Kommune, der kondemnerede lejligheden, d.v.s. erklærede den sundhedsfarlig. I Huslejenævnet fik Christina nedsat huslejen, men derfra trak sagen ud. Hun og sønnen blev genhuset fra kælderen i Nørrebrogade 16 i januar 2018 og boligrettens dom faldt den 29. juni 2021 ved Retten i Horsens.

”Med andre ord 3 1/2 år, og så er denne umulige sag for udlejer alligevel anket til landsretten. Jeg ved godt, det er hans ret at anke, men han gør det formentlig kun fordi han KAN og har ret til det”, siger Arbøl og tilføjer, at han tidligere har kørt en sag mod samme udlejer.

300.000 kr – nej 30.000 kr!

Tilbage til kælderlejligheden i Nørrebrogade 16. Christina flyttede ind efter at hun var blevet arbejdsløs som følge af en diskusprolaps i nakken. Hun skulle derfor finde et lejemål med en lavere husleje. Det fandt hun i kælderen i Hedensted, hvor der både var bad og soverum i samme værelse – uden vindue. Udlejeren forklarede i Huslejenævnet, at han, der selv er tømrer, havde lavet forbedringer for 300.000 kr. før indflytningen. Det kunne han dog ikke dokumentere! Tværtimod skriver nævnet i sin afgørelse, at det ikke har ”fundet det godtgjort, at der er foretaget forbedringer for mere end 30.000 kr.”. Om køkkenet skriver nævnet, at det er ”meget primitivt med kun det mest nødvendige”. Nævnet hæfter sig også ved, at der på en tegning af lejemålet er indtegnet et vindue, hvor der vitterligt ikke var noget vindue. Skimmelsvampen fik Christina til at opsøge kommunen og gå til LLO i Horsens. Her indbragte man sagen - først for Huslejenævnet og derefter for Boligretten.

 

Om forfatteren

Se artikler af Kjeld Hammer

Redaktør på Vi Lejere.

Back to top