Skip to main content

Udlejers byfornyelse smadrede Thomas’ lejlighed

Men udlejeren gik glip af sin påtænkte lejeforhøjelse på 4.000 kr. pr. måned. Og kørestolsbrugeren Thomas vandt over en af Københavns store udlejere.

 

Thomas i kørestolen har både vundet over en af Københavns store udlejere og en af hovedstadens kendte advokat-eksperter i lejeret. Han har undgået en kraftig lejeforhøjelse – og fået ret. Og han bliver boende i barndomshjemmet. Alligevel er han ikke helt glad. Hans ellers handicap-venlige lejlighed er blevet ”smadret” – slet og ret. I hvert fald til hans brug. En påtvunget byfornyelse af byggeforeningshuset i Valby har fjernet alle handicap-foranstaltninger i køkken og bad og gjort lejligheden ”normal”. I dag kan han end ikke benytte komfurets kogeplader og se ned i sine egne gryder fra kørestolen. Resultat: 24 timers døgnpleje fra Københavns Kommune med overnatning af hjælper. Dertil en dagligdag med væsentlig forringet kvalitet for 51-årige Thomas Bisgaard, der lider af rygmarvsbrok – en medført sygdom, der binder ham til kørestolen.

Smil i øjnene

Først når talen falder på FCK’s 3-1-sejr i Parken over Brøndby forleden, kommer der smil i Thomas Bisgaards øjne. Som altid var han der selv, og som altid levede han med i kørestolen fra sin faste plads sammen med fanklubben Løverne.

Hjælp i LLO

Kampen mod en stor lejeforhøjelse efter byfornyelsen har stået på i fem år. Hele vejen har han haft hjælp af LLO, som han har været medlem af i mange år. Efter ”forbedringsarbejderne” mente udlejeren, Gaihede Ejendomme Aps, at huslejen skulle stige med 4.000 kr. pr. måned – gradvist over 10 år. I dag betaler Thomas 7.000-8.000 kr. pr. måned i husleje ud af sin førtidspension. Han vandt sig sag i huslejenævnet, tabte i ankenævnet, tabte i boligretten – alle steder med to dommerstemmer mod én – men har i sommer vundet sig sag ved Østre Landsret med alle tre dommerstemmer.

10 forringelser

”Alt var så fint før med køkkenbordet i tilpas lav højde. Et pænt og velholdt køkken. Nu er det hele smadret”, siger Thomas, der suppleres af faderen, Ole Bisgaard. Byfornyelsen blev godkendt af kommunen og udløste et stort økonomisk tilskud. Imens var Thomas genhuset et andet sted i byen. Nu står han med en byfornyet lejlighed, der på hele 10 punkter er en klar forringelse:

1. Han kan ikke længere arbejde ved køkkenbordet og vasken, der er løftet 16 cm. Det gør hjælperne fra kommunen nu for ham.

2. Han kan ikke længere benytte kogeblussene og se ned i gryderne på komfuret. Det kunne han før.

3. I det nye køle-fryseskab kan han ikke nå de øverste hylder.

4. Hans afsætningsbord til alarm og telefon er blevet minimeret.

5. Der er mindre skabsplads end før.

6. Overskabene kan han ikke nå.

7. Vasken i badeværelser et løftet, så den bliver sværere at nå, og den har ingen afsætningsplads.

8. Der er ikke længere støttearmatur ved toilettet, hvilket nu giver ekstra problemer, når Thomas har besøg af handicappede venner.

9. Den tidligere lysdæmpning på badeværelset er fjernet. Det giver Thomas problemer, fordi han lider af epilepsi og er lysfølsom.

10. De nye fliser er mindre rengøringsvenlige.

I landsretten forklarede Gaihede Ejendomme ikke desto mindre, at ”der er i forbindelse med renoveringen er taget størst muligt hensyn til Thomas Krabbe Bisgaards særlige behov. ”

Det er altså alle disse ”forbedringsarbejder” plus bl.a. nye vinduer, som Thomas skulle betale en lejeforhøjelse på 4.000 kr. pr. måned for. Til overflod så betyder det hele, at Thomas har brug for flere timers hjælp fra kommunen, hvis byfornyelsesafdeling har godkendt renoveringen. Før byfornyelsen fik han kun hjælp hver anden dag. Nu er han godkendt til fast hjælp 24 timer i døgnet. Det skal dog tilføjes, at en operation også har nødvendiggjort flere timer.

Derfor vandt Thomas

I landsretten vandt Thomas sagen på det faktum, at hans lejeforhold er uopsigeligt, og at Gaihede som følge heraf ikke kan kræve lejeforhøjelse. Huset på Valhøjvej 9 var tidligere ejet af Thomas far, Ole. Da Thomas overtog sit lejemål i stuen, tog faderen kontakt til en advokat som sagde, at lejekontrakten skulle være uopsigelig for at sikre, at Thomas ikke blev opsagt af en eventuelt ny ejer, der ville bruge lejligheden selv. Dette blev indføjet i lejekontrakten. Ved at aftale uopsigelighed ville Thomas ifølge advokaten også være sikret imod huslejestigninger, medmindre disse var begrundet i en stigning af skatter og afgifter. Dette sidste mener landsretten ikke, der er tale om, og den finder ”efter en samlet vurdering, at der ikke i forbindelse med lejeaftalens indgåelse er taget et forbehold om lejeforhøjelse”. Derfor vandt Thomas sagen.

Nederlag til kendt advokatfirma

Dommen faldt den 28. juni 2018. Gaihede Ejendomme skal betale sagsomkostninger for begge retter til Thomas Bisgaard med i alt 87.500 kr. Hertil kommer Gaihedes udgifter til egen advokat og den kraftige huslejeforhøjelse, udlejeren hver måned må vinke farvel til i al evighed.

Gaihedes advokat, Katja Paludan, fra det kendte advokatfirma Husen Advokater, indgav straks efter dommen en ansøgning til Procesbevillingsnævnet for at få sagen for Højesteret. Det har Thomas advokat, Henrik Palmkvist, prompte gjort indsigelse imod. En afgørelse fra Procesbevillingsnævnet kan trække ud i mere end et år.

Barndomshjemmet

Forløbet har været hårdt for Thomas. Og han indrømmer, at han også ”mange gange” undervejs har mistet lysten til at bo i huset, som ellers har været hans hjem, siden han var 10 år, da familien flyttede ind. Men alternativet – et plejehjem - afskrækker. Gaden og kvarteret tæt på Valby Langgade er ”hans”. Han er dus med alle, og har mødt stor forståelse hos butiksejere, når han har påpeget manglen på handicapvenlige foranstaltninger.

Familien skal ind

Thomas Bisgaard er ikke selv i tvivl om hensigten med byfornyelsen på Valhøjvej 9. Han skal ud! ”Det generer Ragn Gaihede, at jeg ikke bare bor på et plejehjem, så han kunne få sine børn eller familien ind i min lejlighed. Han sagde også selv i retten, at han havde købt huset som en pensionsopsparing”, siger Thomas.

Har du et godt råd til andre, der kæmper mod en udlejer? ”De skal kæmpe – og holde ud! ”.

 

Om forfatteren

Se artikler af Kjeld Hammer

Redaktør på Vi Lejere.

Back to top