Skip to main content

Dyre huslejer tømmer KBH for betalelige boliger

Den dyreste form for husleje er fløjet under raderen. Boliger med ”fri husleje” i København og og omegn er blevet lukket land for ufaglærte par og singler. LLO kræver huslejestop for den såkaldt ”frie husleje”.

Det er ingen nyhed, at det er dyrt at bo til leje for de fleste. Folketinget prøvede med Blackstone-pakken at tæmme huslejen for de såkaldte 5,2-lejemål (gennemgribende moderniserede lejemål). Den dyreste form for husleje er dog fløjet under radaren indtil nu.

Tre slags husleje -én er ekstra dyr

Der er tre former for huslejefastsættelse i den private sektor i Danmark: Omkostningsbestemt husleje, det lejedes værdi (herunder 5,2-leje), og såkaldt ”fri husleje”.

Den sidste slags huslejefastsættelse - fri husleje - gælder bl.a. for nyopførte ejendomme, altså ejendomme som blev ibrugttaget efter 31.12.1991.

Intet loft over huslejen

Reglen betyder, at der ikke er loft over huslejen for disse boliger, og at det derfor er det, som udlejer har skrevet i kontrakten, der gælder.

Hvis udlejer reelt kan sætte huslejen som han vil, så fører dette til høje huslejer i områder med bolignød. Fri husleje er derfor endnu dyrere end 5,2- leje, og der kommer kun flere boliger med denne type husleje.

Flere og flere dyre boliger

Når man bygger nye private udlejningsboliger, så er det disse regler, der gælder.

I dag udgør ”fri-husleje-boligerne” ca. 20% af de private udlejningsboliger. Tallet er stigende, fordi når gamle boliger rives ned, så mister man betalelige boliger (typisk omkostningsbestemte), og når der bygges nyt, så er det med den høje husleje (fri leje), som flere indkomstgrupper ikke kan betale.

Hvem har råd til fri husleje?

OECD anbefaler, at man maksimalt bruger 30% af sin disponible indkomst på boligudgifter.

Formand for Folketingets boligudvalg, Søren Egge Rasmussen (Ø), spurgte for nylig indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S) om, hvilke konsekvenser fri leje har, og hvilke udvalgte grupper, der har råd til at betale fri leje i København. Her er svaret:

Lukket land for mange

Tabellen (herunder) viser at:

1) Fri husleje-boliger er lukket land for ufaglærte par. Man kan ikke have en blandet by, hvis de ufaglærte ikke må bo i den. Fri husleje modarbejder således ønsket om en blandet by.

2) Fri husleje er lukket land for singler (hvis de ikke har en lang videregående uddannelse). De fleste lejere er singler. Singler udgør 58% af lejerne. Både med og uden børn er byerne for dyre.

3) Problemet er ikke kun i kvartererne omkring Rådhuspladsen, men også i omegnen af København. Tallene viser et gennemsnit for både København by og Københavns omegn. Vi taler derfor ikke om at, alle skal have råd til at bo på Rådhuspladsen, men om man skal have råd til at bo i København og omegn.

 

LLO’s holdning

LLO krævede på sin kongres i oktober 2021 et huslejestop for ejendomme med fri leje. På sigt kræver LLO, at reglen afskaffes.

 

Om forfatteren

Se artikler fra Anders Svendsen

Chefjurist, LLO i Danmark.

Back to top