Skip to main content

Ekspertgruppe kigger på huslejen

Vi beskrev i sidste nummer af Vi Lejere (nr. 2 2019), at regeringen havde nedsat en ekspertgruppe, der skal kigge på reglerne for huslejefastsættelse i gennemgribende moderniserede boliger (den såkaldte 5,2-regel). LLO er med i gruppen.

Udvalgets arbejde har været afbrudt af både folketingsvalg og sommerferie, men forhåbningen er stadigvæk at nå deadline den 1. oktober 2019.

Udlejer skal ikke belønnes for at smide lejere ud

LLO’s holdning kendes dog allerede nu: Hvis vi skal sikre, at lejerne bliver behandlet ordentligt, skal udlejer ikke længere have en økonomisk gevinst ved at smide en tidligere lejer ud og få en ny lejer ind.

I dag sætter udlejer ofte huslejen op til det dobbelte af den tidligere husleje, når der bliver lavet en gennemgribende renovering.

Vi skal have smarte løsninger - for klimaets skyld

Vi bør indføre et smartere forbedringssystem, så det ikke er en bedre forretning at skifte et 15 år gammelt køkken ud end at lave energiforbedringer som fx at få bedre vinduer og isolere boligen.

Regeringen har forpligtet sig til en reduktion af drivhusgasser med 70 procent i 2030 og derfor giver det mening, at lade energiforbedringer være de mest gunstige for udlejer i stedet for 5,2 reglen.

Dette bør ikke ske ved at give udlejer et endnu højere afkast end 5,2, men ved at fjerne 5,2-reglen, så udlejer ikke har et guldrandet alternativ til energiforbedringer. 

Fortæl din historie

Det er vigtigt at holde dampen oppe i denne sag og LLO håber, at I som læsere vil være med til at fortælle jeres historier om, hvordan I bliver behandlet af kapitalfondene, så vi stadigvæk kan holde den offentlige opmærksomhed på problemet. Hvis du vil fortælle din historie, kan du skrive til os på llo@llo.dk, eller direkte til pressen.

 

Om forfatteren

Se artikler fra Anders Svendsen

Chefjurist, LLO i Danmark.

Back to top