Skip to main content

Er 5 kinesere på vej ind med 11.000 kr. hver?

Nyt udlejningskoncept har holdt sit indtog i hovedstadsområdet: Store familielejligheder lejes ud som enkeltværelser.

Opfindsomheden er stor blandt udlejere på lejeboligmarkedet. Et nyt udlejningskoncept har over de sidste par år holdt sit indtog i Hovedstadsområdet og er stærkt igang med at brede sig. Konceptet går ud på, at store familieboliger anskaffes og lejes ud som møblerede enkeltværelser med lidt service og måske et fællesrum (kaldet coliving). Prisen er høj og forretningskoncepten henvender sig – måske af denne grund – specielt til udlændinge.

En af de store udlejere er firmaet Life X. I Jacob Erlandsensgade på Østerbro tæt på Fælledparken lejes et enkelt værelse i en stor lejlighed således ud til over 12.500 kr. af firmaet Lixe X. I Marskensgade tæt ved er der også Life X-udlejning.

11.000 kr. pr. måned

I en opgang på Vodroffsvej 39, Frederiksberg, opdagede beboerne fornylig, at lejligheden til højre på 2. sal var blevet forsynet med et nyt, fint messingskilt – også med navnet Life X. En annonce for udlejningen var udformet på engelsk og en af de vrede beboere fortæller Vi Lejere, at 5 kinesiske lejere er på vej ind. Huslejen er 11.150 kr. pr. måned - for ét værelse. Beboeren kalder det ”hotelagtig virksomhed”.

Heri er huslejenævnet ikke enig. Det har i 2022 afgjort, at konceptet var udlejning, men at lejen var for høj.

LLO: Skadelig for boligmarkedet

Men fremgangsmåden er efter LLO’s opfattelse en omgåelse af Lov om boligforhold, paragraf 4, stk.2. Chefjurist i Lejernes LO, Anders Svendsen, siger, at det kræver kommunens accept, fordi nedlæggelse af hele familieboliger og efterfølgende udlejning som enkeltværelser er skadelig for boligmarkedet og iøvrigt presser huslejen op og derfor skal godkendes. I sagen fra Østerbro har LLO Hovedstaden tilbage i januar 2023 anmeldt udlejningen til Københavns kommune, men endnu ikke fået svar. I sagen fra Vodroffsvej på Frederiksberg har kommunen telefonisk oplyst beboere i ejendommen, at udlejningen ikke er godkendt. Også denne sag vil LLO Hovedstaden nu indbringe på vegne af de øvrige lejere. Chefjurist Anders Svendsen tilføjer, at Life X-lejere altid har mulighed for at få prøvet huslejens lovlighed ved huslejenævnet, ligesom det allerede er sket i 2022.

I en tredie ejendom i Vester Voldgade er der også Life X-udlejning. Denne ejendom ligger kun et stenkast fra de københavnske politikere’s kontorer på Rådhuset. Ved skæbnens ironi har netop Life X tidligere modtaget Københavns Kommunes erhvervspris!

 

Om forfatteren

Se artikler fra Anders Svendsen

Chefjurist, LLO i Danmark.

Back to top