Skip to main content

Gasfyr påvirker lejeværdien

Mange danskere har i løbet af 2022 været påvirket af de høje energipriser.

Særligt borgere med gasfyr eller træpiller har været hårdt ramt. Opvarmningsudgifterne er simpelthen eksploderet efter krigen i Ukraine. Dette betyder både højere varmeregninger for den enkelte, og at det fx er sværere at sælge et hus med et gasfyr i.

Hvis køberen ved, at det fx koster 15.000 kr. at varme op med fjernvarme, men 50.000 med gasfyr, så er det en stor tilbagevendende udgift, der skal budgetteres med. Det betyder også, at en køber nok vil kræve et afslag i prisen. Simpelthen fordi ejendommen er dyrere i drift.

Betaler du for meget?

Det samme gælder efter LLO's opfattelse for de lejeboliger, der fastsættes efter reglerne om det lejedes værdi: Hvis man forestiller sig to ens boliger, hvor den ene opvarmes med fjernvarme og den anden med gasfyr, så har den ene bolig en stor tilbagevendende ekstraregning på fx 35.000 kr. (som i eksemplet ovenfor). Disse afledte omkostninger indgår i vurderingen af det lejedes værdi på samme måde som de ville indgå i en ejendoms salgspris.

Desuden er lejeren ofte mere bundet, fordi lejeren ikke kan beslutte sig for at skifte fyret på samme måde som en ejer kan.

Bor du til leje og har gas- eller træpillefyr, så bør du undersøge, om du betaler for meget i husleje. Spørg din lokale LLO-afdeling til råds.

 

Om forfatteren

Se artikler fra Anders Svendsen

Chefjurist, LLO i Danmark.

Back to top