Skip to main content

Glæde i LLO: Blackstone-indgrebet vedtaget af Folketinget

LLOs landsformand: ”Det er den største forbedring, vi har fået af lejeloven i flere årtier.” Læs her, hvad loven betyder for dig, der bor i privat udlejning.

Lige før Grundlovsdag fik en tilfreds boligminister Kaare Dybvad sin første store lov vedtaget af et flertal i Folketinget. Loven udmønter den såkaldte ”Blackstone-aftale” og var kulminationen på det arbejde, der startede i 2018, hvor et ekspertudvalg skulle se på huslejeparagraffen i boligreguleringslovens § 5, stk. 2 (herefter 5,2).

I juni 2019 blev den borgerlige regering skiftet ud, da Mette Frederiksen fik 91 mandater bag sig. Så kom der andre boller på suppen i boligpolitikken. Det ser vi nu resultatet af.

Lovpakken er nemlig ikke kun en ændring af en enkelt huslejeparagraf, men afhjælper også nogle andre huslejeproblemer - problemer som LLO tidligere har påpeget.

I forrige nummer af Vi Lejere ( nr. 1 2020), beskrev vi den politiske aftale om paragraf 5,2, der blev indgået i april imellem regeringen, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet. Det er denne aftale, der nu omsat til lov og som 4. juni blev vedtaget af de samme partier. Derimod stemte Venstre, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre, Liberal Alliance og Nye Borgerlige imod loven, omend med forskellige begrundelser.

LLO på banen

Siden den politiske aftale kom i stand i april, har LLO været i tæt kontakt med flere partier og boligministeren selv for at argumentere for, at aftalen får den ønskede og bedst mulige effekt, når den nu omsættes til lovgivning.

Landsformand Helene Toxværd glæder sig over vedtagelsen. Hun siger:

”Loven er den største forbedring, vi har fået af lejeloven i flere årtier. Selvom loven ikke fuldstændig løser problemet med tårnhøje huslejer, er vi meget tilfredse med de markante forbedringer, som et flertal i Folketinget nu gennemfører. Det er forbedringer for lejerne, som LLO har kæmpet for i årevis, og det er derfor en stor glæde, at lovforslaget trods corona-situationen blev prioriteret og gennemført i denne folketingssamling”.

Helene Toxværd kritiserer samtidig en række borgerlige partier:

”Selv i en krisesituation som den vi gennemlever lige nu, så ønsker visse blå partier slet ikke at røre ved de tårnhøje huslejer. Det burde være fuldstændigt ligetil at sikre lejerne i en krisetid, og det er uforståeligt, at disse partier sætter hensynet til udlejernes ønske om høje afkast over hensynet til lejerne.”

 

Om forfatteren

Se artikler fra Anders Svendsen

Chefjurist, LLO i Danmark.

Back to top