Skip to main content

Hvad betyder den nye Regering for "ghettoplanen"?

Det er uklart om parallelsamfundspakken bliver berørt.

Den nye socialdemokratiske regering og Radikale, SF og Enhedslisten skriver i aftalen ” Retfærdig retning for Danmark” (også kaldet ”forståelsespapiret”), at regeringen vil ”respektere alle gældende forlig”.

Dette er normalt, netop fordi forlig også skal kunne holde, når magten skifter.

Da der er indgået forlig om parallelsamfund, må vi regne med, at parallelsamfundspakken ikke bliver ændret, medmindre samtlige partier i forligskredsen kan overtales (herunder altså også de tidligere regeringspartier, Venstre, Konservative og Liberal Alliance).

Alligevel håb?

Det lyder umiddelbart svært, men der er måske alligevel håb, for i forståelsespapirets side 14 står der: ”En ny regering vil vurdere mulighederne for at opnå dispensation fra kravet om at nedbringe andelen af familieboliger i de mest udsatte boligområder i konkrete tilfælde, kan udvides udenfor de største byer. Behandlingen af dispensationsansøgninger for de mest udsatte boligområder skal evalueres, så der fremadrettet sikres størst muligt fleksibilitet for kommuner og boligorganisationer til at tilrette udviklingsplaner efter lokale forhold”.

Vil ministeren give dispensation?

Med andre ord: når parallelsamfundspakken kræver, at der maksimalt må være 40% almene familieboliger i de såkaldte ”hårde ghettoområder”, så kan man i visse tilfælde søge om dispensation, når det skal planlægges, hvordan boligselskab og kommune vil nå dette mål. Opnår man denne dispensation, kan ministeren lade en større procentdel få lov til at forblive almene boliger.

Det er nemlig ministeren, der behandler dispensationsansøgninger, ikke forligskredsen, og det er ikke sikkert, at den nye socialdemokratiske boligminister Kaare Dybvad, ser på muligheden for at give dispensation på helt samme måde som den tidligere transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen fra Liberal Alliance.

I LLO kender vi boligminister Kaare Dybvad som en fornuftig mand, og vi håber derfor, at han vil give fornuftige dispensationer, så vi slipper for at rive gode boliger ned, eller sælge dem til private investorer.

Om forfatteren

Se artikler fra Anders Svendsen

Chefjurist, LLO i Danmark.

Back to top