Skip to main content

Hvem stemmer lejerne på?

Lejerne er en vælgergruppe, som politikerne ikke kan komme udenom. Flere partier ville ligefrem være under spærregrænsen, hvis det ikke var for deres lejer-vælgere.

Altinget.dk har lavet en ny stor undersøgelse af vælgernes boligformer fordelt på partier. Undersøgelsen viser tydeligt, at lejerne er en vælgergruppe, man ikke bør kunne komme udenom.

Mange danskere bor til leje

36% af Danmarks befolkning bor til leje. Lejerne fylder derfor meget i stemmeboksen. Selvom det f.eks. kun er ca. hver fjerde venstrevælger, der bor til leje, så er der tale om rigtig mange vælgere, fordi partiet er så stort, som det er. I partier som Nye Borgerlige og Liberal Alliance bor ca. hver anden vælger til leje. Disse partier ville slet ikke sidde i Folketinget, hvis det ikke var for deres lejervælgere, da de ellers ville ryge under spærregrænsen.

Potentiale for en god boligpolitik

Det er naturligvis ikke kun partiers boligpolitik, der er afgørende for, hvor krydset sættes. Men det er alligevel underligt, at partier, som mange lejere stemmer på, ikke vil være med at forbedre lejernes rettigheder. Det så vi f.eks. i forhold til Blackstone-indgrebet.

Andelshaverne fylder meget i debatten, men ikke i stemmeboksen. Ca. 6-7% af danskerne bor i andelsbolig. Alligevel blev mediernes dækning af Blackstone-indgrebet i stort omfang set igennem andelshavernes linse.

Fokus var hele tiden på, hvordan et indgreb kunne ramme andelsboligernes friværdier og ikke på, hvad man kunne gøre for at stoppe en huslejeudvikling, der var løbet løbsk.

Dette skete selvom alle partier har langt flere vælgere, der bor til leje end der bor i andelsbolig. Eksempelvis er der næsten fire gange så mange lejere som andelshavere, der stemmer på Venstre.

Der er LLO’s forhåbning, at flere partier får øjnene op for lejernes betydning og for fremtiden vil være med til at sikre ordentlige forhold for lejerne.

Undersøgelsen er lavet af Professor Kasper Møller Hansen for Altinget.dk på baggrund af interviews gennemført af Kantar Gallup og Epinion.

Om forfatteren

Se artikler fra Anders Svendsen

Chefjurist, LLO i Danmark.

Back to top