Skip to main content

Spekulation: Amerikansk kapitalfond skaber utryghed

Køber, renoverer og sælger

-En af verdens største ejendoms-investorer er kommet til Danmark. Endda med fuld musik. Hundredvis af lejligheder købes op og beboerne er utrygge. ”Stå sammen og bliv en del af LLO”, lyder rådet fra LLO’s chefjurist.

Den Amerikanske kapitalfond Blackstone (og deres danske samarbejdspartner 360 North) har iflg. Berlingske opkøbt 160 københavnske og frederiksbergske ejendomme med hundredvis af lejligheder over en periode på under et år. Lejerne i disse ejendomme har oplevet en aggressiv fremfærd for at få lejerne til at flytte ud, så huslejen kan sættes op. Vi gennemgår kort, hvad du kan gøre, hvis din bolig er blevet solgt til Blackstone.

Buy it -fix it -sell it

Blackstones intention er at få værdien på de ejendomme, de har købt, til at stige. Fonden siger det selv: ”Buy it-fix it-sell it” (Køb-renovér- sælg.red.)

Ejendommene bliver mere værd, når lejerne betaler højere huslejer. Udlejer ønsker derfor at komme af med de lejere, der ikke betaler den høje leje, der ellers kan opkræves, når boligerne er ”gennemgribende moderniseret”. Det er normalt de lejere, der har boet der længst, som udlejer helst vil af med.

Flere medier har rapporteret beboernes oplevelser, herunder at der laves ombygninger, så det ”lyder som om de kaster med pengeskabe”, at der ikke sendes huslejeopkrævninger ud til lejerne, og at udlejerne i det hele taget forsøger at købe lejerne ud, ved at udlodde kontantbeløb for at flytte.

Hvad kan lejerne gøre?

Det bedste man som lejere kan gøre, er at stå sammen: Lav en beboerrepræsentation og bliv en del af LLO!

På denne måde er der et samlet talerør for beboerne og en juridisk opbakning til lejerne, hvis udlejer laver noget, han ikke burde.

Hvis du bliver generet af høj byggestøj eller andre gener så husk, at det er muligt at klage til kommunen.

Hvis udlejer ønsker at ændre dit lejemål, så kontakt LLO for at få en vurdering af, om det er lovligt.

Hvis udlejer ”glemmer” at sende opkrævninger, så kan det betyde, at du bliver nødt til at betale lejen på en anden måde. Vær derfor sikker på, at huslejen bliver trukket fra din konto, og spørg evt. udlejer på skrift, hvor huslejen skal betales. Det er derfor meget vigtigt, at du husker at tjekke din postkasse regelmæssigt. Spørg evt. LLO om hjælp.

Fortæl din historie!

Hvis du har lavet en aftale med den tidligere udlejer (om husdyrhold, ekstra opbevaringsrum eller lign.) som måske ikke står i din kontrakt, er det vigtigt, at du ser, om denne aftale kan bevises. Det er naturligvis nemmest at bevise aftaler, der er indgået på skrift, men det er ikke umuligt at bevise dette på anden vis.

Endeligt så fortæl din historie: Der er netop nu politisk fokus på problemet, og politikerne bør høre jeres historier. Lad os høre fra dig, hvis du ikke bliver behandlet ordentligt. Skriv til llo@llo.dk, pressen eller direkte til politikerne.

LLO arbejder politisk på at ændre de regler, der medfører en økonomisk gevinst til udlejer (ofte en fordobling af huslejen), når en ældre lejer flytter ud og en ny lejer flytter ind.

 

Om forfatteren

Se artikler fra Anders Svendsen

Chefjurist, LLO i Danmark.

Back to top