Skip to main content

Tre studiejobs for at betale huslejen

Mange studerende står i en situation, hvor de bruger mere end deres S.U. på husleje.

Årsagen til de høje huslejer er simpel. Der er mange studerende, men for få billige studieboliger.

LLO er blevet interviewet af Berlingske om situationen: Andrea bor i studiebolig i København: »Jeg har tre job ved siden af studiet for at få det til at hænge sammen«.

I historien hører vi om Andrea, som må betale over 6.200 kr. om måneden for 23 kvm. bolig i København.

Der er i København kun 12.000 studieboliger, der koster 3.500 kr. eller mindre, og mindst 77.000 studerende.

»Ser man på antallet af studiepladser i forhold til antallet af studieboliger, er der jo en kæmpe forskel. Der er selvfølgelig nogen, som er heldige at få et forældrekøb eller lignende, men resten må tage kampen op i bunden af boligmarkedet,« forklarer Anders Svendsen, chefjurist i Lejernes Landsorganisation.

Påvirker det øvrige boligmarked

Det store antal studerende, der bliver nødt til at finde en bolig på det private lejemarked, påvirker selvsagt efterspørgslen på lejeboliger, og derfor også huslejen for de boliger, hvor huslejen er markedsbaseret.

Og de opskruede huslejer påvirker andre end de studerende. Hvis en enlig med børn vil leje en treværelses lejlighed, vil den enlige skulle matche den husleje, som fx tre studerende ville kunne betale tilsammen.

Det påvirker ligeledes ventelisterne i den almene sektor, hvis de studerende skriver sig op til almene familieboliger i stedet for ungdomsboliger, fordi der ikke er studieboliger nok.

Byg flere studieboliger

Løsningen er at bygge flere studieboliger. Hvis de studerende får en mulighed for en bolig, der kan betales på en SU, så vil mange tage imod tilbuddet med kyshånd.

Selvom nogle studerende ønsker en anden boligform end ungdoms- eller studiebolig, så er der lige nu kun en studie- eller ungdomsbolig til under hver fjerde studerende. Er man heldig nok til at få en sådan bolig, er den måske ikke engang til at betale for en S.U. Det er bare ikke godt nok.

Lad os få bygget nogle flere studieboliger - til gavn for både de studerende og resten af boligmarkedet.

Om forfatteren

Se artikler fra Anders Svendsen

Chefjurist, LLO i Danmark.

Back to top